Czy domowe słodkości muszą być niezdrowe? Jeżeli zastąpimy mąkę pszenną -razową, a cukier biały-brązowym nie będzie już tak źle. Ale czy aby smacznie???? To już musicie sami osądzić. Ze swej strony zapewniam, że dla czekoladożerców będzie to prawdziwa mega uczta
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 łyżki kakao
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- pół szklanki kwaśnej śmietany (18%)
- pół szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
- Do miski przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
- Masło utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, cukier waniliowy i kolejno jajka, nadal ucierając.
- Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia.
- Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować tylko do połączenia się składników.
- Na koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia .
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut ( sprawdzając patyczkiem).
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: W garnuszku rozpuścić 40g masła, dodać połamaną czekoladę (100g) i lekko podgrzać do otrzymania gładkiej polewy. Lekko ostudzić i wylać na ciasto
- 40 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Udekorować ciasto.
Smacznego 🙂