Kto lubi michałki na pewno będzie zadowolony z tego wypieku.
U mnie to jedna ze świątecznych propozycji.
Czekoladowe, wilgotne ciasto z tego przepisu, przełożone kwaskowym dżemem i ogromna ilość masy michałkowej, a do tego jeszcze bita śmietana.
Pycha!!!
Dodam,że ciasto z czasem zyskuje na smaku.Można go więc spokojnie upiec 2-3 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.
Składniki:
Ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 25 dag cukierków Michałki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
- kieliszek alkoholu ( można pominąć)
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
dodatkowo:
- słoiczek dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
- 50 g startej czekolady
- 100 g orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Ciasto:
- Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. odstawić do wystudzenia
- Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej, wystudzoną mieszankę i delikatnie wymieszać .
- Dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i znów delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.
- Formę ( 25×30 ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180º C ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem)
- Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Masa:
Wszystkie składniki powinny być co najmniej 12 godzin w lodówce !
- Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem. ( zbyt długie ubijanie może spowodować warzenie się kremu)
- Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol ( można alkohol pominąć). Wymieszać.
- Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.
Bita śmietana:
- Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie i podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Przestudzić
- Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i ubić na sztywno.
- Płynną ale chłodną żelatynę krótko zmiksować ze śmietaną.
Składanie ciasta:
- Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty ( można je naponczować)
- Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta.
- Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównać wierzch.
- Czekoladę zetrzeć na wiórki.
- Orzechy umieścić na suchej patelni. Dobrze podprażyć.
- Pozbawić brązowej skórki
- Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły.
- Ciasto ozdobić orzechami ( ja użyłam płatków migdałowych) i czekoladą .