Przekładaniec michałkowy

Kto lubi michałki na pewno będzie zadowolony z tego wypieku.
U mnie to jedna ze świątecznych propozycji.
Czekoladowe, wilgotne ciasto z tego przepisu, przełożone kwaskowym dżemem i ogromna ilość masy michałkowej, a do tego jeszcze bita śmietana.
Pycha!!!
Dodam,że ciasto z czasem zyskuje na smaku.Można go więc spokojnie upiec 2-3 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.

Przekładaniec michałkowy

Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukierków Michałki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
  • kieliszek  alkoholu ( można pominąć)

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 3 łyżki wody

dodatkowo:

  • słoiczek  dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
  • 50 g startej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych

Przekładaniec michałkowy

 

Sposób wykonania:

Ciasto:

  1. Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. odstawić do wystudzenia
  2. Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej, wystudzoną mieszankę i delikatnie wymieszać .
  3. Dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i znów  delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.
  4. Formę ( 25×30 ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180º C ok. 45 minut     ( sprawdzić patyczkiem)
  5. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Masa:

Wszystkie składniki powinny być co najmniej 12 godzin w lodówce !

  1. Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem. ( zbyt długie ubijanie może spowodować warzenie się kremu)
  2.  Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol ( można  alkohol pominąć). Wymieszać.
  3. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.

Bita śmietana:

  1. Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie i podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.  Przestudzić
  2. Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i ubić na sztywno.
  3. Płynną ale chłodną żelatynę krótko zmiksować ze śmietaną.

Przekładaniec michałkowy

Składanie ciasta:

  1. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty ( można je naponczować)
  2. Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta.
  3. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównać wierzch.
  4. Czekoladę zetrzeć na wiórki.
  5. Orzechy umieścić na suchej patelni. Dobrze podprażyć.
  6. Pozbawić brązowej skórki
  7. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły.
  8. Ciasto ozdobić orzechami ( ja użyłam płatków migdałowych) i czekoladą .

Przekładaniec michałkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *