Zapraszam na wyjątkowo pyszny przekładaniec. Biszkopt w połączeniu z owocami, galaretką, chrupiącymi wafelkami i puszystym budyniowym kremem to coś, co łasuchy lubią najbardziej. Myślę,że to ciacho może uświetnić każde karnawałowe spotkanie i jednocześnie zadowolić nawet bardzo wybredne podniebienia gości . Musicie wypróbować!
- 4 duże jajka – białka oddzielić
- 150g cukru
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa owocowa:
- 1 puszka moreli (850 ml)
- 2 galaretki morelowe
Krem czekoladowy:
- 350g Nutelli
- 3 czekoladowe wafelki ( Prince Polo standard)
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 galaretka morelowa (lub inna w jasnym kolorze)
Krem budyniowy:
1. Obie mąki z żółtkami rozmieszać w 250ml mleka . Pozostałe mleko (500 ml) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane mąki z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ogania i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 180ºC
3. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając do uzyskania gęstej masy.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Do jajecznej masy dodawać partiami wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.
6.Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Zdjąć papier do pieczenia i przekroić w poziomie na pół.
7. Jedną część włożyć do formy, w której było pieczone.
Masa morelowa:
Dwie morelowe galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z moreli. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim biszkoptem.
Krem czekoladowy:
1. Wafelki pokruszyć. Wymieszać z nutellą ( nutellę można lekko podgrzać w mikrofali) i wyłożyć na biszkopt.
2.Budyń utrzeć z masłem na puszysty krem . Rozprowadzić go na kremie czekoladowym, wyrównać.
3. Galaretkę morelową rozpuścić w około 2/3 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć rozprowadzić ją na kremie budyniowym.
4. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.