Owocowa pychotka to taki lekki, kolorowy serniczek . Zachęcam do zrobienia go teraz, gdy wybór owoców mamy spory, a upały powodują, że nawet jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to stronimy od ciężkich przesłodzonych kremowców. Pychotka jest ich przeciwieństwem. Delikatna, bardzo owocowa i orzeźwiająca.
Z pewnością Wam zasmakuje 🙂
Skład :
Biszkopt *( można go z powodzeniem zastąpić podłużnymi biszkoptami)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki octu
Białka ubić na twardą pianę, dodawać po łyżce cukru stale ubijając. Krótko zmiksować z żółtkami. Delikatnie, przy pomocy szpatułki połączyć z mąkami i proszkiem ( przesiewamy je bezpośrednio do miski z masą białkowo-żółtkową)
Formę o wymiarach 29×20 wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej masę i upiec biszkopt ( 30min w 180ºC)
Masa:
- 400g śmietany kremówki
- 400g serka typu „danio”
- 400g serka waniliowego „president”
- 2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wody
- 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wody
- 1 galaretka gruszkowa + 1 szklanka wody
- 4 brzoskwinie
- 250g borówki amerykańskiej
- spora kiść winogron
- kilka kostek czekolady ( zetrzeć )
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Galaretkę wiśniową rozpuścić i wylać do płaskiego naczynia -gdy zastygnie pokroić ją w kostkę. Podobnie postąpić z galaretką gruszkową.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wody, odstawić do przestygnięcia.
Owoce borówki umyć. Brzoskwinie obrać i pokroić w grubą kostkę. Winogrona umyć, pokroić na pół i wypestkować
Przygotowane owoce skropić sokiem z cytryny.
Kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z serkami – tylko do połączenia składników. Dodać zimną galaretkę cytrynową ( ma mieć konsystencję kisielu ) Zmiksować. Do masy śmietankowo- serowej dodać owoce i pokrojone w kostkę galaretki. Wymieszać i wylać na przygotowany biszkopt * lub ułożone biszkopty. Posypać czekoladą. Schłodzić w lodówce najlepiej 5-6 godzin
*Ciasto wychodzi bardzo wysokie, możemy też użyć większej formy np. 23×33, wówczas warstwa serkowa będzie niższa. Gdybyśmy zwiększyli proporcje i upiekli biszkopt z 6- ciu jaj na takiej formie ( 23×33) wówczas będzie można przekroić go na pół i masę dać w środek a wierzchni biszkopt posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂