Kremowe bez pieczenia

Ciasto kremowe bez pieczenia powstało jak widać w sezonie truskawkowym.Jakimś sposobem zawieruszyło się wśród innych przepisów czekających na opublikowanie.Myślę, że do kolejnego sezonu zostanie całkiem zapomniane, więc zapisują go teraz, a truskawki zawsze można zastąpić (np brzoskwinią z syropu, czy ananasem). Można też, jeśli ktoś woli, zastąpić biszkopty cieniutkim biszkoptem (z trzech jajek).

Kremowe bez pieczenia

Składniki:
Spód:
około 230 g podłużnych biszkoptów
lub
biszkopt 
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
120g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cukru waniliowego

Krem cytrynowy:
500ml wody
150ml soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
150g cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru( po 40g każdy)
200g miękkiego masła

Krem śmietanowy:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa i 200ml gorącej wody
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wierzch:
2 przezroczyste galaretki  i 750ml gorącej wody
około 500g truskawek (lub innych ulubionych owoców) umytych, pokrojonych na połówki

Do nasączenia:
ok. 100ml wody (lub nalewki cytrynowej)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka cukru pudru

Kremowe bez pieczenia

Krem cytrynowy:
1. Do rondelka wlać 250ml wody, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować. Do pozostałej wody dodać żółtka, dwa budynie i krótko wymieszać mikserem.

2. Gdy woda cytrynowa zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu budyniu zmniejszyć ogień i gotować go przez około 1 minutę mieszając. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Budyń zakryć folią spożywczą ( tak, żeby dotykała budyniu) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3.Cytrynową galaretkę zalać 200ml gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dwie galaretki przezroczyste zalać 750ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostygnięcia.

4. Blaszkę o wymiarach 26x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki poukładać biszkopty  ( lub przygotować i upiec cieniutki biszkopt) Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopty w blaszce.

5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w kilku partiach dodać cytrynowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą

6.Cytrynowy krem wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać.

Kremowe bez pieczenia

Krem śmietanowy:
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z wanilią. Ciągle mieszając mikserem powoli wlewać chłodną, lekko tężejącą, cytrynową galaretkę, mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek, lekko je dociskać. Na wierzch wylać  lekko tężejącą przezroczystą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Kremowe bez pieczenia

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.