Bułeczki filipińskie

„Pan de sal’ to bułki rodem z Filipin. Nazwę bułek tłumaczy się jako solony chleb. Przepis na nie został przywieziony do Filipin w XVI wieku przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy. Wykonanie tych bułeczek jest bardzo proste, nie trzeba ich formować.Gotowe ciasto drożdżowe formowane jest w rulon, obtaczane  w bułce tartej i krojone w plastry. Bułeczki są puszyste i pyszne. Smakują zarówno z wędliną jak i z serem, czy domowymi powidłami.

Bułeczki filipińskie

Składniki na 10 – 12 sztuk:

  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • bułka tarta, do obtoczenia

Bułeczki filipińskie

  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami ( świeże najpierw wymieszać z dwoma łyżkami mąki, 1/2 łyżeczki cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka- odstawić do wyrośnięcia),
  2. Dodać sól,pozostałą łyżeczkę cukru,  wodę wymieszaną z olejem.
  3. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
  4. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
  5. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  6. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić.
  7. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (jak na zdjęciu),
  8. Rulon obtoczyć w bułce tartej.
  9. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 – 12 części.
  10. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  11. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut( lub do ładnego zezłocenia)
  12. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Bułeczki filipińskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.