To mój zdecydowany numer jeden na liście tegorocznych ciast z truskawkami 🙂 pyszny biszkopt genueński, masa budyniowo-truskawkowa i ptasie mleczko…..pycha 🙂 Robi się bardzo szybko i bezproblemowo. Bardzo polecam !
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka (najlepiej ogrzane w ciepłej wodzie)
- 100g cukru
- 15g masła ( jedna łyżka)
- 100g mąki pszennej
- szczypta soli
Budyń:
- 1kg świeżych truskawek
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po 40g)
- 50g cukru
Ptasie mleczko:
- 400g słodkiej śmietany 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt. - Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z solą i przesiać .
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywną, kremową masę.
- Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 15 min. na złoty kolor,
- Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe Przygotować warstwę budyniową.
- Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek
- 500g truskawek pokroić w kostkę i odstawić na bok.
- Resztę truskawek zmiksować.
- Połowę musu truskawkowego umieścić w garnku, dodać cukier i zagotować.
- Pozostałą połowę musu wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku.
- Do gotujących się truskawek dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać.
- Od zagotowania gotować ok. 1 min., ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje.
- Do gotowego budyniu dodać pokrojone truskawki i jeszcze gorący rozłożyć na biszkopcie.
- Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować „ptasie mleczko”
- Galaretkę rozpuścić w szklance wody.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę.
- Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń truskawkowy.
- Dowolnie udekorować
- Ciasto przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!