Kostka agrestowo-śmietanowa to typowo letnie ciasto. Jest delikatne i orzeźwiające, a do tego proste do przygotowania. Miękki biszkopt, który dzięki dodatkowi oleju nie wymaga już nasączania, kwaskowata warstwa agrestu i bita śmietana- wszystko razem smakuje wspaniale. Z degustacją należny jednak odczekać do następnego dnia, aby herbatniki zdążyły odpowiednio nawilgnąć.
Składniki na ciasto:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę.
- Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
- Dodawać żółtka, po kolei, ubijając.
- Wlewać strużką olej, dalej ubijając.
- Mąkę z proszkiem – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
- Ciasto wlać do formy 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
- Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć, wystudzić.
Warstwa agrestowa:
- 1 kg agrestu, odszypułkowanego
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru); każdy na pół litra mleka
Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki wody. Przykryć pokrywką i zagotować. W szklance rozrobić 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Rozrobione budynie dodać do agrestu, zagotować i pogotować przez chwilę, mieszając. Zdjąć z palnika.
Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.
Ponadto:
- 750 ml schłodzonej śmietany kremówki ,
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki mleka
- 200 g herbatników maślanych
- lukier cytrynowy* (1 szklanka cukru pudru roztarta z 4 łyżkami soku z cytryny grzbietem dużej łyżki; jeśli lukier jest zbyt rzadki dodajemy cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – soku z cytryny)
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, na sztywno. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej ale płynnej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać . Tak zahartowaną żelatynę dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać maślane herbatniki. Polukrować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
- ja lukier pominęłam
Smacznego