- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (3/4 też może być)
- ½ szklanki maki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec ok. 30 minut w 190ºC
Składniki na masę:
- 200 g wiórków kokosowych
- 400 g kefiru
- 500 g śmietany kremówki
- 2 galaretki cytrynowe+ 2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
Wiórki* zalać kefirem i odstawić na 1-2 godziny. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną w lodówce kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, wszystko nadal miksować, na koniec dodać wiórki i delikatnie wymieszać mikserem. Jeśli masa jest jeszcze lekko za rzadka chwilkę odczekać, zanim przełoży się nią biszkopt.
*ja wiórki zblendowałam przed zalaniem kefirem, aby były jak najmniej wyczuwalne, ale nie jest to konieczne.
Dodatkowo
- wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie
Wystudzony biszkopt kroimy na pół. (dół może być grubszy)
Na spód ciasta wykładamy 3/4 masy kokosowo- cytrynowej. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.
Pozostawić ciasto na parę godzin w lodówce, by dobrze stężało.
Smacznego 🙂