Kokosowy puszek

Kokosowy puszek
 
Połączenie kokosu i cytryny okazało się całkiem niezłym zestawieniem. Puszysty biszkopt, lekko kwaśny, orzeźwiający krem śmietankowo-kokosowy z dodatkiem galaretki cytrynowej. wszystko mocno schłodzone w lodówce…… Idealne ciasto na upalne dni 🙂  Koniecznie wypróbujcie 🙂
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (3/4 też może być)
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Białka ubić  na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka.  Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec ok. 30 minut w 190ºC

Składniki na masę:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 400 g kefiru
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe+ 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:

Wiórki*  zalać kefirem i odstawić na 1-2 godziny. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.                                                                                                         

Schłodzoną w lodówce kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, wszystko nadal miksować, na koniec dodać wiórki i delikatnie  wymieszać  mikserem.  Jeśli masa jest jeszcze lekko za rzadka chwilkę odczekać, zanim przełoży się nią biszkopt.

*ja wiórki zblendowałam przed zalaniem kefirem, aby były jak najmniej wyczuwalne, ale nie jest to konieczne.

Kokosowy puszek

Dodatkowo

  •  wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie

Wystudzony biszkopt kroimy na pół. (dół może być grubszy)

Na spód ciasta wykładamy 3/4 masy kokosowo- cytrynowej.       Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.

Pozostawić ciasto na parę godzin w lodówce, by dobrze stężało.

Kokosowy puszek

Kokosowy puszek

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.