Ferrero Rocher to orzechy i czekolada. Proponuję dziś ciasto o takim właśnie smaku.Orzechowy biszkopt przełożony pysznym kremem na bazie nutelli oraz bitą śmietaną z serkiem mascarpone, polany grubą warstwą czekolady. Niebiański smak i….tysiące kalorii. Mimo wszystko polecam 🙂
Biszkopt:
- 8 jajek
- 150 g cukru
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki ( mąka, kakao, orzechy, proszek do pieczenia).
Dodawać partiami do masy żółtkowej mieszając delikatnie szpatułką.
Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut ( sprawdzić patyczkiem). Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty
Krem czekoladowy (Rocher)
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g nutelli
- 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
- 2 łyżeczki żelatyny*
- 3-4 łyżki wody
- pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych
Serek mascarpone i nutellę zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Żelatynę namoczyć w wodzie i podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Podłączyć z płynną czekoladą. Czekoladę dodać do masy serkowo-nutellowej i jeszcze przez chwilę miksować – otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Bita śmietana :
- 500 ml śmietany kremówki , schłodzonej
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny*
- 3-4 łyżki wody
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Ubić do otrzymania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.
* żelatynę w kremach można pominąć pod warunkiem, że ciasto będzie przechowywane w lodówce i podawane krótko po wyjęciu. (widoczne na zdjeciach jest bez żelatyny) Gdy będzie musiało postać na stole warstwy się nieco rozjadą.
Poncz:
- 1/2 szklanki likieru orzechowego lub rumu
- 1/4 szklanki wody
Polewa z mlecznej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Złożenie ciasta:
W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić. Dowolnie ozdobić. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej „Moje wypieki i desery „
bardzo się cieszę,że smakowało 🙂
Dzięki za przepis, już wypróbowałam i jest dla mnie idealny, pyszności!!!