Serowe kołaczyki

Te bułeczki to ciąg dalszy moich porządków w lodówce. Z serka mascarpone miało być tiramisu na deser po świątecznym obiedzie, ale tak naprawdę miały na niego ochotę tylko oczy 🙂
Serek  zalegał więc  w lodówce i trzeba go było jakoś zagospodarować. Padło na bułeczki- pyszne, mięciutkie i puszyste, z kremowym nadzieniem…doskonałe z filiżanką kakao.
Zapraszam do degustacji 🙂

Serowe kołaczyki

Skład ciasta:

  • 60dag mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki serka mascarpone (z opakowania 25 dag-reszta do nadzienia)
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 dag drożdży
  • szczypta soli
Drożdże rozmieszać dokładnie z cukrem i połową mleka i odstawić aby nieco podrosły. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką . jeśli zaś będzie zbyt zbite-dolać mleka. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze bułeczki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ( potrwa to ok. 2 godziny, jeżeli zależy nam na czasie należy zwiększyć ilość drożdży do 2,5 dag)
Serowe kołaczyki

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko przerobić i podzielić na 15 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć w dość dużych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Po tym czasie, w każdej bułeczce wykonać zagłębienie- można do tego użyć literatki, której dno zanurzamy każdorazowo w mące.

Serowe kołaczyki

W każdym wgłębieniu umieszczamy nadzienie (łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego)

Skład nadzienia:

  • 40 dag sera twarogowego
  • serek mascarpone ( pozostałość z opakowania 25 dag)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w malakserze i przełożyć do rękawa cukierniczego w celu napełnienia zagłębień w bułeczkach. Odstawić na 10 minut.

Serowe kołaczyki

 

Po tym czasie brzegi buleczek posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Smacznego !

Serowe kołaczyki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *