Ciasto jak Ferrero Rocher

 

Ciasto jak Ferrero Rocher

Ferrero Rocher to orzechy i czekolada. Proponuję dziś ciasto o takim właśnie smaku.Orzechowy biszkopt przełożony pysznym kremem na bazie nutelli oraz bitą śmietaną z serkiem mascarpone, polany grubą warstwą czekolady. Niebiański smak i….tysiące kalorii. Mimo wszystko polecam 🙂

Ciasto jak Ferrero Rocher

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 150 g  cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki ( mąka, kakao, orzechy, proszek do pieczenia).
Dodawać partiami do masy żółtkowej mieszając delikatnie szpatułką.

Formę  o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut ( sprawdzić patyczkiem).  Przestudzić w stygnącym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić  na 2 blaty

Krem czekoladowy (Rocher)

  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g nutelli
  • 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny*
  • 3-4 łyżki wody
  • pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

Serek mascarpone i  nutellę  zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Żelatynę namoczyć w wodzie i podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Podłączyć z płynną czekoladą. Czekoladę dodać do masy serkowo-nutellowej  i jeszcze przez chwilę miksować – otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Bita śmietana :

  • 500 ml śmietany kremówki , schłodzonej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny* 
  • 3-4 łyżki wody

Kremówkę ubić na sztywno  z cukrem. Dodać  mascarpone oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Ubić do otrzymania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.

* żelatynę w kremach można pominąć pod warunkiem, że ciasto będzie przechowywane w lodówce i podawane krótko po wyjęciu. (widoczne na zdjeciach jest bez żelatyny) Gdy będzie musiało postać na stole warstwy się nieco rozjadą.

Poncz:

  • 1/2 szklanki likieru orzechowego lub  rumu
  • 1/4 szklanki wody

Polewa z mlecznej czekolady

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę  do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Złożenie ciasta:

W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić. Dowolnie ozdobić. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.

 

Ciasto jak Ferrero Rocher

Przepis pochodzi z książki Doroty  Świątkowskiej „Moje wypieki i desery „

Komentarze do przepisu: “Ciasto jak Ferrero Rocher

  1. Ika

    bardzo się cieszę,że smakowało 🙂

  2. gULKA

    Dzięki za przepis, już wypróbowałam i jest dla mnie idealny, pyszności!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.