Zapraszam na aromatyczne biszkoptowe ciacho z mocno truskawkowym kremem. Puszysty biszkopt-mój ulubiony z dodatkiem proszku budyniowego i oczywiście, jak na czerwiec przystało, truskawkowy krem. Ukoronowaniem jest biała polewa z mleka w proszku o smaku białej czekolady 🙂
Polecam wszystkim łasuchom !!!
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli do białek
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 gramowy)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną , ziemniaczana, budyń i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą białkowo-żółtkową przy pomocy szpatułki.
Ważne jest, aby jak najmniej zaburzyć strukturę białek!
Prostokątną foremkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC, wkładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony, studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku
Przecinamy na dwa blaty.
Krem truskawkowy
- 50 dag truskawek – zmiksować
- 50 dag truskawek -pokroić
- 3-4 łyżki cukru
- 330ml śmietany kremówki
- 125g serka mascarpone
- 4 łyżki żelatyny
Zmiksowane truskawki zagotować z cukrem ( jego ilość zależy od upodobań smakowych, jeśli truskawki są słodkie można go w ogóle nie dodawać) po zagotowaniu dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia (już nie gotować!) Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubijać końcówką do białek do uzyskania gęstego kremu.
Połączyć z tężejącym musem truskawkowym.
Spód biszkoptu umieścić w formie, w której był pieczony.
Ułożyć na nim pokrojone truskawki. wyłożyć przygotowany krem i przykryć drugim blatem biszkoptu.
Biała polewa
Ciasto dowolnie udekorować i wstawić na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO!