Kolejny udany eksperyment w dziedzinie chlebów . Tym razem mąka pszenna stworzyła z zakwasem żytnim i octem balsamicznym trio doskonałe 🙂 .
Zapraszam do wypróbowania , bo tego smaku nie da się opisać .
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 250 g zakwasu żytniego
- 375 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 dag drożdży
- 2 łyżki octu balsamicznego
- mleko do posmarowania chleba
Wykonanie:
- Do wody kruszymy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy 375 g mąki pszennej , zakwas, ocet i sól.
- Dokładnie mieszamy łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły
- Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe 25 g jasnej mąki pszennej i całą mąkę pełnoziarnistą.
- Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i lepiące.
- Wyrabiamy tak około 10 minut.(najlepiej przy pomocy robota kuchennego )
- Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby sięgało do połowy formy. ( użyłam keksówki o wymiarach 30×12 mierzone u góry , ale mogłaby być ciut większa, bo chlebek trochę ją przerósł 😉 .
- Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2 do 5 w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia.
- Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem,
- Wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 230ºC i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200º C i pieczemy jeszcze 35 minut.
- Studzimy na kratce.
Smacznego!