Wielkanocne gniazdka

Polecam pyszne bułeczki na świąteczne śniadanie. Można je upiec w sobotę wieczorem, ale ranne ptaszki mogą w sobotę przygotować ciasto i przechować przykryte folią  w lodówce . Rano uformować precelki i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś półtorej godziny. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i po 20 minutach podziwiać zachwyt w oczach rodzinki 

Składniki na 10 gniazdek:

  • 250 ml mleka, letniego
  • 50 g  roztopionego masła,
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12g)
  • 1 jajko do posmarowania gniazdek ( roztrzepujemy z łyżka mleka)
  • 10 jajek ugotowanych na twardo ( u mnie były zwykłe, ale na święta będą oczywiście ufarbowane w łupinach cebuli)

zdjecia60

Wykonanie :

  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami , dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być  miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,przykryć i  odstawić w ciepłe miejsce  do podwojenia objętości
  2. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule.
  3. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 50 cm. Złożyć go na pół i  uformować gniazdko ( precelek).
  4. W sam środek wianuszka włożyć ufarbowane jajko.
  5. Pozostawić przykryte do podwojenia objętości – na ok. 40 minut.
  6. Wyrośnięte gniazdka posmarować przygotowanym jajkiem.
  7. Piec w temperaturze 180ºC około 20 minut,( do zezłocenia.)
  8. Studzić na kratce.

zdjecia65

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *