Kolejne, pyszne ciasto z jabłkami, a może raczej jabłka z niewielkim dodatkiem ciasta? Można upiec z dodatkiem śliwek kalifornijskich, żurawiny lub namoczonych w rumie rodzynek . Za każdym razem smakuje wybornie.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 250 g margaryny
- 150 g sera białego ( mielonego lub sernikowego z wiaderka)
- cukier wanilinowy
- ok. 8 sztuk jabłek średniej wielkości ( najlepiej równych )
- śliwki kalifornijskie ,rodzynki, suszona żurawina
- cukier puder do posypania
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy , dodać posiekany tłuszcz, mielony ser, jajko i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na połowę. Blaszkę o wymiarach 37×28 wylepić połową ciasta i wstawić do lodówki .
- Drugą część również schłodzić w lodówce.
- Obrać jabłka, przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne.
- Wyjąć blaszkę z lodówki i układać połówki jabłek wkładając w gniazda nasienne po jednej śliwce ( mogą być żurawiny lub rodzynki)
- Schłodzoną drugą część ciasta rozwałkować na podkładce silikonowej, przenieść na jabłka i nakryć je ciastem dociskając lekko.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec ok. 35- 40 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika , posypać cukrem pudrem ( może być wymieszany z cynamonem)
Smacznego !