Jabłkowe wzgórza

Kolejne, pyszne ciasto z jabłkami, a może raczej jabłka z niewielkim dodatkiem ciasta? Można upiec z dodatkiem śliwek kalifornijskich, żurawiny lub  namoczonych w rumie rodzynek . Za każdym razem smakuje wybornie.

Jabłkowe wzgórza

Składniki

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • 250 g margaryny
    • 150 g sera białego ( mielonego lub sernikowego z wiaderka)
    • cukier wanilinowy
    • ok. 8 sztuk jabłek średniej wielkości ( najlepiej równych )
    • śliwki kalifornijskie ,rodzynki, suszona żurawina
    • cukier puder do posypania

Jabłkowe wzgórza

  1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy , dodać posiekany tłuszcz, mielony ser, jajko i zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzielić na połowę. Blaszkę o wymiarach 37×28 wylepić połową ciasta i wstawić do lodówki .
  3. Drugą część również schłodzić w lodówce.
  4. Obrać jabłka, przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne.
  5. Wyjąć blaszkę z lodówki i układać połówki jabłek  wkładając w gniazda nasienne po jednej śliwce ( mogą być żurawiny lub rodzynki)
  6. Schłodzoną drugą część ciasta rozwałkować na podkładce silikonowej, przenieść na jabłka i nakryć je ciastem dociskając lekko.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec ok. 35- 40 minut.
  8. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika , posypać cukrem pudrem ( może być wymieszany z cynamonem)

Jabłkowe wzgórza

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.