Babka „Last Minute”

Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu na babkę, lub Twoja dyżurna  drożdżowa ma ten zwyczaj, że na Wielkanoc akurat koncertowo opada  możesz  skorzystać z tego przepisu. Babeczka jest bezproblemowa, puszysta jak biszkopt i zawsze wychodzi. Polecam!

Babka  "Last Minute"

Skład

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki cukru ( można dać więcej jeśli ktoś lubi)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat ( u mnie cytrynowy)
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Dodawaj partiami cukier i dalej ubijaj
  4. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  5. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
  6. Dodaj majonez  i aromat, wymieszaj łyżką
  7. Dodawaj stopniowo przesiane mąki z proszkiem
  8. Wsyp otoczone w mące rodzynki lub inne bakalie
  9. Przełóż ciasto do formy ( u mnie babkowa o pojemności 2,5l )
  10. Piecz ok. 40min ( sprawdź patyczkiem) w temp.170ºC

Babka  "Last Minute"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.