Miękkie, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe, truskawki i maślana kruszonka -są po prostu pyszne. Zapewniam, że sezon truskawkowy bez tych bułeczek to sezon stracony…
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- szczypta soli
- 300ml letniego mleka
- 100g roztopionego masła
kruszonka:
- 150g zimnego masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
truskawki
Drożdże rozmieszać dokładnie z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową mleka . Odstawić aby nieco podrosły. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do zaczynu dodać resztę składników ( masło na końcu) i wyrobić końcówką do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło można podsypać mąką. Należy jednak pamiętać, że im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze będą bułeczki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Następnie wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. prostokąt kroimy na małe kwadraty (ok.12x12cm). Po przekątnej układamy 2-3 truskawki i łączymy przeciwległe brzegi. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Zagniatamy kruszonkę rozcierając mąkę z cukrem i tłuszczem tak, żeby powstały grudki. Bułeczki posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 20 minut.