To najlepsze na świecie bułeczki do hamburgerów. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką i lekko słodkim, mięciutkim środkiem. Dodam, że wyśmienicie smakują też z ulubionym dżemem lub domowej roboty twarożkiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Skład:
- 55 dag mąki
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 350ml letniego mleka
- jajo do posmarowania bułeczek
- sezam
Wykonanie:
thermomix – wszystkie składniki umieścić w naczyniu thermomix, wyrabiać ok. 2 min. w programie „Interwał” (kłosek). Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę ( do podwojenia objętości). Wyłożyć na stolnicę, wyrobić w celu odgazowania, podzielić na 10 części, uformować kształtne bułeczki. Blachę ( tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej bułeczki zachowując spore odstępy. Blachę nakryć płócienna szmatką i pozostawić na 30min. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 20 min.*
* czas jest zależny od piekarnika – ważne aby patyczek, którym sprawdzamy stopień upieczenia był suchy a bułeczki rumiane 🙂