Składniki
- 14 g świeżych drożdży
- 160 ml ciepłego mleka
- 125 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 duże jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki roztopionego masła
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- dowolna posypka ( mak, płatki owsiane, sezam, len ) opcjonalnie
Wykonanie:
- W misie miksera umieszczam wszystkie składniki na bułeczki .
- Całość wyrabiam przez 15 minut przy pomocy robota planetarnego z hakiem.
- Po dokładnym wyrobieniu odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 jednakowych części.( można zrobić mniejsze bułeczki i podzielić np. na 12 części). Z każdej formuję podłużną bułeczkę, lekko spłaszczam.
- Bułeczki układam na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na 30 – 40 minut (lub do podwojenia objętości).
- Po tym czasie wyrośnięte bułeczki smaruję roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody. Posypuję siemieniem lnianym ( lub pozostawiam bez posypki)
- Bułeczki wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę 20 – 25 minut do zrumienienia.
- Upieczone bułeczki wyjmuję i studzę na kratce.
Smacznego