Oj nazbierało mi się sporo przepisów do wstawienia.
Mam nadzieję,że uda mi się wkrótce nadrobić te zaległości ,
tym bardziej,że zbliża się długi weekend 😉
Mam nadzieję,że uda mi się wkrótce nadrobić te zaległości ,
tym bardziej,że zbliża się długi weekend 😉
Zacznę od babki, która gościła na naszym świątecznym stole.
Mogę śmiało powiedzieć, że to jedna z najlepszych babek jakie miałam okazję jeść ostatnio.
Miękka i wilgotna , a do tego długo zachowująca świeżość. Bardzo polecam !
Miękka i wilgotna , a do tego długo zachowująca świeżość. Bardzo polecam !
Składniki:
- 250 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek oleju
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 1/4 szklanki maku
- 1 łyżka kakao
Ponadto:
- polewa czekoladowa
- kolorowa posypka lub cukrowe jajeczka
Wykonanie:
- Masło utrzeć z żółtkami i cukrami na puszystą, białą masę.
- Ucierając dodawać stopniowo olej i i sok z cytryny.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do ciasta.
- Ciasto podzielić na trzy części.
-Do jednej dodać mak,
-Do drugiej kakao
-Do trzeciej łyżkę mąki - Formę z kominkiem o średnicy góry 23cm natłuścić i wysypać bułką tartą
- Do formy wlać kolejno: najpierw ciasto z kakao, następnie ciasto białe, a na końcu ciasto z makiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180ºC lub dłużej jeśli patyczek włożony w ciasto będzie nosił ślady surowego ciasta
- Po upieczeniu studzić na kratce, a wystudzoną polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z kilkoma łyżkami śmietanki.
Smacznego 🙂