Przysmak z łososiem to pyszna i prosta w wykonaniu przystawka w sam raz na sylwestrowy wieczór. Z kilku składników w kilka chwil wyczarujecie wykwintne, eleganckie i zniewalające smakiem danie. Pomysł zaczerpnęłam z pisemka „Przyślij przepis” jednak jak zwykle nieco go pozmieniałam. Polecam. Warto go wypróbować!
Potrzebne nam będą:
- 2 paczki ciasta francuskiego po 300g każda
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 1 jajko (do posmarowania cista przed pieczeniem )
- 1 opakowanie serka mascarpone -250g
- 2 serki Almette o smaku jogurtowym
- 2 opakowania wędzonego łososia po 100g każde
- koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Pierwszy arkusz ciasta złożyć na pół i odcisnąć na nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyciąć koło, umieścić w tortownicy, posmarować jajkiem i posypać połową przygotowanych migdałów.
- Umieścić w nagrzanym do 200ºC. C piekarniku i upiec na złoty kolor. Potrwa to ok.20min.
- Drugie ciasto przygotować identycznie jak pierwsze z tym, że w formie jeszcze przed smarowaniem jajkiem pokroić ostrym nożem jak pizzę- na 12 kawałków.
- Posmarować jajkiem, posypać resztą migdałów i upiec jak pierwsze ciasto.
- Serki zmiksować ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Koperek posiekać.
- Jeden większy płat łososia odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić.
- Odłożyć dwie łyżki serka do dekoracji, resztę wymieszać z posiekanym drobno łososiem i koperkiem.
- Na tacy ułożyć spód z ciasta francuskiego.
- Wyłożyć masę serowo-łososiową.
- Na wierzchu ułożyć trójkąty z ciasta francuskiego lekko wciskając je w masę.
- Udekorować rozetkami z odłożonego wcześniej serka, różyczkami z łososia oraz koperkiem.
Smacznego!