Przepis na ciasto marchewkowe, które chciałam dziś zaproponować pochodzi z książki –„Dziewczyna z warkoczami”-autorstwa Anny H.Niemczynow. Nigdy wcześniej nie znalazłam profesjonalnych przepisów kulinarnych w powieści obyczajowej. Tym razem trafiły mi się receptury na dwa popisowe wypieki głównej bohaterki: ciasto marchewkowe i sernik. Fabuła mówi, że są to kultowe przepisy rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie i coś w tym pewnie jest, ponieważ jakkolwiek powieść dla mnie jest mocno przeciętna, przesłodzona i nieprawdopodobna to ciasta są WYBITNE. Dziś polecam marchewkowe, wilgotne, miękkie i aromatyczne. Wypróbujecie?
Składniki:
- 200g utartej na małych oczkach marchewki
- 200g mąki pszennej
- 50g mieszanki ulubionych orzechów ( włoskie, nerkowce, laskowe) drobno posiekanych
- 100g jabłka pokrojonego w drobną kosteczkę
- 150ml oleju roślinnego (rzepakowy lub kokosowy upłynniony)
- 100g cukru
- 2 duże jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku
- szczypta soli
Wykonanie:
- Jaja ubić z cukrem do uzyskania gęstej, puszystej masy ( może to potrwać nawet 10min.)
- Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Do ubitych jajek wmieszać delikatnie olej.
- Dodać marchewkę, jabłka i orzechy-wymieszać.
- Przesiać sypkie składniki i mieszać szpatułką do połączenia ( robię to w trzech turach)
- Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem formy o wymiarach 16×25 ( można też użyć tortownicy o średnicy 20-22cm)
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150ºC (bez termoobiegu) około 60min.
- Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub podać z serkiem ubitym z miodem ( ilość wg uznania , użyłam serek „Mój ulubiony”)