Zapraszam po przepis na bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasteczka maślane. Ciasto łatwo się wałkuje, wycięte kształty nie deformują się podczas pieczenia. Ciasteczka są kruche i świetnie pasują do kawy lub herbatki. Można je przechowywać w zamkniętym słoju nawet trzy tygodnie.
Składniki:
- 470 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru ( jeśli lubimy słodkie może być 150g)
- 2 jajka
- 225 g masła o temperaturze pokojowej
- kilka kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego
Składniki:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Cukier wsypać do miski z rozbitymi jajkami , krótko zmiksować i pozostawić na kilka minut, żeby cukier się trochę rozpuścił (można też użyć cukier puder, wówczas nie trzeba czekać na jego rozpuszczenie.)
- Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, aromat i wyrobić ciasto do połączenia składników.
- Ciasto podzielić na 4-5 części.( nie schładzać)
- Lekko podsypując mąką wałkować na placki o 4mm grubości.
- Wycinać ulubione kształty ( u mnie tym razem jesienne liście)
- Układać na blaszkach z wyposażenia piekarnika( niczym nie trzeba smarować)
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na środkową półkę.
- Piec 10 – 12 minut na lekko złotawy kolor.(Piekłam góra-dół, ale można też z termoobiegiem, wtedy temp. 160ºC)