Pyszna babka kokosowa z dodatkiem polewy z mlecznej czekolady, posypana wiórkami kokosowymi to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Wspaniale smakuje też ze szklanką mleka 😍 Warto wypróbować 👍.
Składniki:
- 220 g masła
- 200 g cukru
- 3 duże jajka
- 3 łyżki likieru kokosowego (malibu)
- 300 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g wiórków kokosowych
- 90 ml mleka
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Polewa czekoladowa:
- 70 ml śmietany kremówki
- 120 g posiekanej mlecznej czekolady
Wykonanie: (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
- Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników .
- Dodać likier kokosowy i utrzeć. Nic nie szkodzi jeśli ciasto się zwarzy .
- Bezpośrednio do masy maślanej przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia,
- Wlać mleko i wsypać wiórki kokosowe ( ja swoje zblendowałam ale nie jest to konieczne).
- Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 30 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
- Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z ognia.
- Do śmietanki wsypać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty.
- Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.
- Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-).