Lekkie i puszyste ciasto, szybkie do zrobienia i niezwykle smaczne. Polecam do popołudniowej herbatki🙂
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 3/4 szkl cukru
- 25 g roztopionego masła i wystudzonego
- 2 duże jajka
- 1 szkl gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego w temp. pokojowej
- 1 mała puszka mandarynek w zalewie
- kilka kropel esencji waniliowej
Przezroczysta polewa:
Przygotowanie ciasta:
1. Mandarynki odcedzamy na sitku, a wodę zachowujemy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy jogurt i roztopione masło. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i esencję waniliową.Mieszamy szpatułką.
3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu układamy odsączone mandarynki.
Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 40-50 minut.
Przygotowanie polewy:
1. Wodę spod mandarynek (jeśli brakuje do tych 150 ml to można dolać przegotowanej wody i dosłodzić) podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Kiedy polewa zaczyna lekko tężeć polewamy nią wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki, aby jak najszybciej żelatyna zastygła.
Smacznego !!