Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcecie lub nie możecie przygotować pączków smażonych (nie da się ukryć,że są najlepsze) jest na to rada. Możecie przygotować pączki pieczone, czyli pyszne słodkie bułeczki pieczone w formie do muffinek.
Składniki na 16 sztuk:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 24 g świeżych drożdży
- 80 cukru
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 cukier wanilinowy
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- konfitura do nadziania
- cukier puder do posypania
- ew. lukier: 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody i kropelką ulubionego aromatu
Wykonanie:
- Mąkę pszenną przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
- Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (najlepiej wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba).
- Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (potrwa to ok. 1,5 godziny).
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić.
- Przygotować formę do muffinek i wyłożyć papilotkami.
- Porcje ciasta (około 55g)nabierać łyżką, lekko rozpłaszczyć w dłoni, do środka nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić.
- Uformowane kulki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką, a następnie przenieść do formy na muffinki.
- Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
- Piec w temperaturze 185ºC przez około 13 – 15 minut, do wypieczenia i zbrązowienia.
- Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie przenieść na kratkę kuchenną