Składniki: (2 blaszki ciastek)
- 4 białka (przyjmuje się, że jedno białko to ok. 36g)
- 3/4 szkl cukru
- 60 g masła
- 4 łyżki mleka
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g płatków owsianych
- 4 płaskie łyżki budyniu waniliowego
- szczypta soli
- esencja waniliowa
1. Masło roztapiamy z mlekiem i połową cukru (resztę cukru zostawiamy do białek). Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni i również odstawiamy do przestygnięcia.(Jak ktoś nie lubi całych można w tym momencie zblendować).
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec wsypując resztę cukru i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy 4 łyżki budyniu w proszku i króciutko miksujemy.
4. Teraz do białek dodajemy masę z kokosem i mieszamy całość delikatnie szpatułką/łyżką, a następnie dodajemy podprażone płatki owsiane i ewentualnie esencję waniliową. Całość delikatnie mieszamy.
5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, formując łyżką płaskie ciasteczka wielkości 5-6 cm (wysokość surowych ciasteczek to niecały 1 cm )
Pieczemy w 180ºC przez 15-20 minut.
Im ciasteczka bardziej złociste, tym bardziej będą chrupiące.
Od razu po upieczeniu są bardzo mięciutkie, potem nieco twardnieją.
Smacznego!