Pyszne, miękkie aromatyczne dzięki użyciu cukru z prawdziwą wanilią… Podane z masełkiem , złocistą bułką tartą, śmietanką lub z samym cukrem stanowią pyszne i syte danie obiadowe.
Wypróbowałam już różne proporcje lecz ta najbardziej przypadła nam do gustu
Skład :
- 50 dag ziemniaków *( najlepiej ugotowanych dnia poprzedniego)
- 40 dag sera białego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag mąki pszennej+ mąka do podsypania
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać starty na tarce ser, mąki i cukier. Dokładnie wymieszać aby składniki ładnie się połączyły. Stolnicę posypać mąką krótko wyrobić ciasto formując wałeczki. Nożem zrobić krateczkę i pociąć na kopytka.Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
*Do różnego rodzaju kopytek i klusek na bazie ziemniaków najlepiej używać najbardziej mączystych gatunków -u mnie jest to „bellarosa”-ziemniaki o różowej barwie skórki.Są najbardziej sypkie, zawierają najwięcej skrobi. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy, rozsypujący się i wyraźnie mączysty
Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂