Truskawkowy puszek 😉 , czyli puszyste jak biszkopt, aromatyczne ciacho, które błyskawicznie wyczarujecie na podwieczorek dla swoich bliskich. Ciasto nie sprawia żadnych kłopotów ani niespodzianek. Wychodzi zawsze i każdemu-szczerze polecam
Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 220 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sodka ( na czubku łyżeczki
- 400 g świeżych truskawek (mogą tez być maliny lub jagody)
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, pozbawić szypułek.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy.
- Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
- Następnie ( stale miksując) wlewać cienkim strumieniem olej.
- W miseczce wymieszać mąkę z budyniem w proszku, proszkiem do pieczenia i sodką.
- Sucha mieszankę dodać w 2 porcjach do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 31×21 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki ( duże przekroić) nie wciskając ich w ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Zrobiłam z malinami, wyszedł pyszny, chociaż mam dwie lewe ręce do pieczenia, czyli naprawdę każdemu wychodzi 🙂 Ja jednak piekłam krócej – był gotowy po ok. 30 minutach.
Polecam 🙂
Cieszę się,że ciasto się udało :), a czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, każdy piecze inaczej 😉 , dlatego zawsze dobrze jest stosować metodę „suchego patyczka” 🙂