Sezon rabarbarowy w pełni zapraszam więc na tartę rabarbarową, szybkie i bezproblemowe ciasto, na które składa się kruchy spód, masa budyniowa z rabarbarem i delikatna bezowa pianka. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe , ale wyśmienicie smakuje również następnego dnia. Polecam i zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa z rabarbarem:
- 500 g rabarbaru
- 70 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) na 1/2l mleka
- 300 ml mleka
Beza:
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę – można zrobić to mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Przełożyć do miski i zasypać 70 g cukru. - Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru.
- Kawałki rabarbaru odsączone na sicie z nadmiaru soku dodać do budyniu i wymieszać.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- Dno i boki do połowy wysokości formy wykleić schłodzonym ciastem
- Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).