Brzoskwiniowy puszek, to pyszny, lekki biszkopt z dodatkiem kakao z brzoskwiniami i delikatnym kremem śmietanowo-galaretkowym. Jest bardzo łatwe, bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu. Prezentuje się wspaniale i wykwintnie. Myślę,że może z powodzeniem wystąpić na wielkanocnym stole . Z podanego przepisu uzyskamy sporą porcję ciasta. Bardzo polecam
Biszkopt:
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 110g mąki (użyłam tortowej)
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
Krem:
- 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku
- 1 galaretka malinowa w proszku
- 500ml gorącej wody
- 1200ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy 16g
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Dodatkowo:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
2. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką.
3.Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180ºC ( termoobieg 160ºC) piekarnika.
4.Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
1. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Biszkopt wyjąć z blaszki, z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę, przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
3. Brzoskwinie osączyć, syrop odłożyć.
Do około 200ml syropu dodać sok z cytryny, wymieszać i nasączyć połową ponczu biszkopt w blaszce.
4.Brzoskwinie pokroić na kawałeczki.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią.
Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę .
6. Krem podzielić na dwie nierówne części. Do większej ilości kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Krem z brzoskwiniami wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać.
7.Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Nasączyć go pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Wierzch kremu ozdobiłam przy pomocy ząbkowanej packi lub według uznania.
8.Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.