Moja dzisiejsza propozycja to sałatka na bazie jajek i marchewki. Pozostałe składniki, a wśród nich serek topiony znakomicie podkręcają i uatrakcyjniają jej smak. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje
Do tego jeszcze nie jest pracochłonna. Wystarczająco zachęciłam do wypróbowania???
Do tego jeszcze nie jest pracochłonna. Wystarczająco zachęciłam do wypróbowania???
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g śmietankowych serków topionych
- 300 g polędwicy drobiowej
- 350 g marchewki
- 3 – 4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Sos:
- 300 ml majonezu
- 4 łyżki śmietany 12%
- Serki topione zamrażamy a następnie ścieram na tarce o dużych oczkach
- Marchewkę myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Ugotowaną i ostudzoną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach
- Szczypiorek i cebulę drobno siekamy.
- Polędwicę i ogórki kroimy w niewielką kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu obieramy i oddzielamy żółtka od bialek
- Białka ścieram na dużych oczkach tarki.
- Żółtka ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Przygotowujemy sos- w tym celu majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną.
- W przezroczystym, szklanym naczynia, w którym planujemy podać sałatkę układamy następujące warstwy:
- starte białka oprószone pieprzem, smarujemy sosem*
- starta marchewka** smarujemy sosem
- starte topione serki,
- cebula czerwona,smarujemy sosem
- ogórki konserwowe,
- polędwica drobiowa, smarujemy sosem
- starte żółtka.
- dekorujemy resztą marchewki i szczypiorkiem w/g uznania
* sos należy smarować w takiej ilości, aby starczyło nam na 4 razy
** zostawiłam 1/2 szklanki tartej marchewki do dekoracji