Owocowe na jogurcie to szybkie i proste ciasto, do którego możemy użyć dowolnych sezonowych owoców.Moje jest z truskawkami ale doskonale sprawdzą się tutaj maliny, jagody, brzoskwinie, rabarbar, wiśnie, porzeczki, agrest czy jabłka. Dajemy to co mamy pod ręką, a ciacho za każdym razem smakuje świetnie 🙂
Żeby zniwelować możliwość wystąpienia zakalca pamiętajmy że:
- Składniki muszą mieć temperaturę pokojową,należy je wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem
- W tym cieście nie nadużywamy miksera (mieszamy łyżką lub nawet ręką )
- Nie zmieniamy składników, te w przepisie są tak dobrane, aby ciasto wyszło idealnie 🙂
Składniki : (moja forma 35×23)
- 3 szklanki mąki tortowej
- budyń waniliowego bez cukru (40g)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka ” M”
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 300 g jogurtu naturalnego greckiego lub naturalnego gęstego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 do 3/4 kg owoców ( dałam 1/2 kg truskawek)
- kisiel owocowy *
*Kisiel dobieramy kolorystycznie i dajemy tylko do soczystych owoców jak rabarbar, truskawki, maliny, jagody, soczyste brzoskwinie itp. Do porzeczek, agrestu, jabłek- nie dajemy
Wykonanie:
- Truskawki wymyć osuszyć, większe przekroić na połowę, mniejsze pozostawić w całości i posypać kisielem- wymieszać dłonią.
- Ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę.(mikser schować 😉 )
- Dodać olej , jogurt i krótko wymieszać łyżką.
- Piekarnik nagrzać do temp.180ºC.
- Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia , przesiać.
- Wsypać suche produkty do płynnej masy i wymieszać łyżką (lub lepiej dłonią.)
- Przelać do formy- ciasto jest dosyć gęste
- Owoce ułożyć na cieście lekko wciskając.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec (góra/dół bez termoobiegu ok. 45 minut- do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂