Kruche z rabarbarem i bezową pianką

Kruche z rabarbarem i bezową pianką

Pyszne, wiosenne ciasto z rabarbarem . Raz w sezonie obowiązkowo musi pojawić się na naszym stole . Kruche ciasto, kwaśne nadzienie i słodka beza chrupiąca z wierzchu. Wszystko razem komponuje się świetnie i tak samo smakuje – polecam 

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (można pominąć jeśli damy radę wszystko skleić)

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem . Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez godzinę

(ciasto można też zrobić w malakserze)

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód i wyrównać. Lekko ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru + 3 łyżki wody
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej ( lub budyniu śmietankowego) + 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i gotować pod przykryciem (z dodatkiem 3 łyżek  wody) do uzyskania jednolitej masy. Odkrywamy garnek, dodajemy cukier i na małym ogniu odparowujemy rabarbar. Gdy masa nam się zagęści dodajemy mąkę ziemniaczaną (lub budyń) wymieszaną w 1/4 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia energicznie mieszając. Otrzymany budyń rabarbarowy odstawiamy do wystudzenia.

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g  cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać porcjami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Gdy  powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać szpatułką.​​

Na upieczony spód (może być gorący) wyłożyć rabarbarowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i  obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w zamkniętym, stygnącym piekarniku.

Kruche z rabarbarem i bezową pianką

Kruche z rabarbarem i bezową pianką

Kruche z rabarbarem i bezową pianką

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *