3 Bit po mojemu to ciasto tak popularne, że chyba nie potrzebuje specjalnej reklamy Pewnie każdy już go robił, ale przepisów jest tyle ile blogów …. jeśli więc ktoś ma ochotę na 3 Bit po mojemu to zapraszam do wypróbowania.
Herbatniki, karmel, budyń, bita śmietana, godzinka czasu….i ciasto gotowe
Tym razem nie pieczemy. Przygotujmy je za to najlepiej dzień wcześniej, by ciastka zdążyły zmięknąć, a całość przeszła poszczególnymi smakami
Składniki:
- 40 herbatników maślanych ( dwie warstwy po 20 herbatników)
- 20 heratników kakaowych
- 1 puszka kajmaku ( 500g)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 500 ml śmietany kremówki ( schłodzonej )+ 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia
- 50 g białej czekolady , otartej na tarce , do oprószenia
Wykonanie:
- Formę o wymiarach 24 x 32*cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale zabezpieczy to nasze ciasto przed metalicznym posmakiem w miejscu zetknięcia z blachą).
- Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników maślanych (5×4)
- Kajmak wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników maślanych
- Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem.
- Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka.
- Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by nie utworzyły się ewentualne grudki.
- Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników, tym razem kakaowych.
- Odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę
- Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać.
- Na wierzch zetrzeć czekoladę.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
*najlepiej dobrać formę,która będzie odpowiednia do naszych herbatników i pozwoli na ułożenie pięciu rzędów po cztery ciastka bez konieczności łamania herbatników.
Smacznego :-).