Babka z serkiem waniliowym i żurawiną zachwyci niejedno podniebienie.
Jest miękka i puszysta a jednocześnie wilgotna i nie zapycha. Niezastąpiona do popołudniowej herbatki gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a ciasta kremowe nam się przejadły.
Składniki:(koniecznie w temperaturze pokojowej)
- 250 gramów serka waniliowego ( typu danio)
- 3 jaja
- 150 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- skórka otarta z cytryny (lub aromat cytrynowy)
- 2 garście suszonej żurawiny ( mogą też być rodzynki)
Wykonanie:
- Całe jaja miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach na gęstą,puszystą masę (potrwa to ok.5-7min)
- Do masy jajecznej dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki bardzo miękki tłuszcz i znów miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników- jeśli zostaną nam małe grudki masła to nic nie szkodzi.
3. Dodajemy serek, mieszamy energicznie łyżką, potem wsypujemy mąką z proszkiem do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach
do połączenia, ale nie za długo.
4. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i żurawinę, mieszamy łyżką.
5. Foremkę babkową z kominem lub bez o średnicy na górze około 20 – 22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką pszenną,
wykładamy ciasto.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, wkładamy babkę i pieczemy około 50 minut,
do „suchego patyczka” (funkcja grzania góra – dół na środkowym poziomie).
7. Studzimy w foremce .