Pyszna, puszysta babka rozpływająca się w ustach, a wszystko dzięki użyciu proszku budyniowego i zaparzeniu ciasta wrzącym masłem. Babka jest prosta w wykonaniu, pięknie wyrasta i wspaniale smakuje. Będzie świetnie wyglądać na wielkanocnym stole
Składniki:
- 5 jajek
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 budynie śmietankowe bez cukru ( po 40g każdy)
Wykonanie:
1.Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę .
2. Dodać obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, miksować na najszybszych obrotach przez około 3 minuty.
3.Masło rozpuścić i doprowadzić do wrzenia.
4. Wrzące wylać na powierzchnię ciasta. Odczekać około 1 minuty – mąka w tym czasie zaparza się.
5.Zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników i wlać do formy.(babkowa z kominkiem o średnicy góry ok.25 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą)
6.Piekarnik rozgrzać do 175ºC, włożyć babkę i piec około 50-60 minut, do „suchego patyczka” (funkcja grzania góra – dół )
7.Babę wystudzić w foremce do temperatury pokojowej, następnie wyjąć na blat .
Smacznego
Babka pyszna …i zjedzona:)pozdrawiam.
Bardzo się cieszę,że smakowała 🙂
Będę piekła w piątek….mam nadzieję,że posmakuje rodzince,pozdrawiam.
Mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂
Na pewno dam znać ,jak poszło:)