Jeżeli macie ochotę na ciepłą kolację, a w domu znajdą się nie pierwszej świeżości bułki , jajka, trochę żółtego sera, ewentualnie jakieś resztki wędliny, proponuję przygotować jajko w bułce . Będzie szybko, chrupiąco i smacznie
składniki : (na 1 porcję)
- 1 bułka
- 1 jajko
- 2 plasterki ulubionej kiełbasy ( opcjonalnie)
- troszkę żółtego sera ( pokrojonego w kostkę lub startego)
- sól, pieprz
wykonanie:
Wierzch bułki ścinamy, wydrążamy środek, tak aby powstała „miseczka”. Na dnie układamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Następnie dajemy ser a na wierzch delikatnie wbijamy jajko. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zapiekamy w ok. 180ºC przez ok. 20 minut lub do optymalnego dla nas ścięcia jajka. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką
Smacznego !