Babka z bakaliami, którą wam dzisiaj proponuję jest banalna w wykonaniu.
Robi się ją dosłownie kilka minut, a z powodzeniem może wystąpić w czasie świąt jako keks .
Każdemu z pewnością się uda. Ponadto zaręczam,że efekt naprawdę zaskakuje aromatycznym smakiem i puszystością ciasta. Warto jest mieć takie ciasto w swojej bazie sprawdzonych przepisów do wykorzystania w sytuacjach, gdy czasu mało a coś słodkiego bardzo by się przydało .
Wypróbujcie
Składniki:
• 30 dag mąki tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 dag cukru
• 3 jajka
• 1/2 szklanki mleka
• 10 dag masła (rozpuścić i ostudzić)
• 1 i 1/2 szklanki bakalii (śliwki suszone, żurawina, orzechy, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa,rodzynki itp.)
Sposób przygotowania:
- Bakalie posiekać dość drobno, wymieszać z 2 łyżkami mąki i odstawić.
- Jajka zmiksować z cukrem, dodać mleko, przesianą z proszkiem mąkę i dokładnie wymieszać
- Do masy wlać rozpuszczone przestudzone masło.
- Dodać oprószone mąką bakalie.
- Ponownie wymieszać.
- Przełożyć do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 50 minut w 180º C. ( sprawdzić patyczkiem, który powinien być suchy)
- Studzić na kratce.
GOTOWE