Dziś szybka zapiekanka. Składników ma w swym składzie niewiele, robi się ją szybciutko, a jeszcze do tego smakuje wybornie. Jakby to kogoś jeszcze nie przekonało dodam,że odgrzana następnego dnia jest jeszcze lepsza! To co, spróbujecie ?
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa „gyros”
- 2 woreczki ryżu ( dałam półtora)
- 1-2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka ( u mnie 3/4 słoika papryki konserwowej)
- 3-4 ogórki konserwowe
- 250 g żółtego sera startego na dużych oczkach
- ketchup
- majonez
Wykonanie:
- Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski.Posypać przyprawą „gyros”, skropić olejem, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie mięso podsmażyć krótko na rozgrzanym oleju i ostudzić.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Paprykę pokroić w kostkę
- Ogórki pokroić w półplasterki
5.Naczynie do zapiekania posmarować olejem, na dnie ułożyć ryż, wyrównać.
6.Ryż posmarować cienką (bardzo cienką) warstwą majonezu i ketchupu.
7.Na wierzch wyłożyć podsmażonego kurczaka, posmarować majonezem, ketchupem( znów bardzo cienko) i posypać 1/2 porcji sera.
8.Następnie wyłożyć paprykę oraz ogórka i znów posmarować majonezem i ketchupem, posypać resztą sera.
9.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać przez 30 minut. Podawać na gorąco.
SMACZNEGO!
Zapiekanka super! Polecam!
Cieszę się, że smakowała 🙂