„Pan de sal’ to bułki rodem z Filipin. Nazwę bułek tłumaczy się jako solony chleb. Przepis na nie został przywieziony do Filipin w XVI wieku przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy. Wykonanie tych bułeczek jest bardzo proste, nie trzeba ich formować.Gotowe ciasto drożdżowe formowane jest w rulon, obtaczane w bułce tartej i krojone w plastry. Bułeczki są puszyste i pyszne. Smakują zarówno z wędliną jak i z serem, czy domowymi powidłami.
Składniki na 10 – 12 sztuk:
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- bułka tarta, do obtoczenia
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami ( świeże najpierw wymieszać z dwoma łyżkami mąki, 1/2 łyżeczki cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka- odstawić do wyrośnięcia),
- Dodać sól,pozostałą łyżeczkę cukru, wodę wymieszaną z olejem.
- Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
- Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić.
- Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (jak na zdjęciu),
- Rulon obtoczyć w bułce tartej.
- Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 – 12 części.
- Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut( lub do ładnego zezłocenia)
- Wyjąć, wystudzić na kratce.