Polecam dziś małe co nieco do kawki. Ciasteczka stworzył duet znakomity, czyli kokos i masło. Do tego są kruchutkie , chrupiące i oczywiście pyszne…. Ich obłędny smak zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki (na około 32 ciasteczka)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru pudru
- 250 g zimnego masła,
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz cukrem.
- Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub siekaczem do kruchego ciasta.
- Wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość około 5 mm.
- Wycinać ciasteczka okrągłą foremką o średnicy 5 cm i karbowanym brzegu (lub inną, ulubioną foremką)
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
- Upieczone po lekkim ostudzeniu przełożyć na kratkę i wystudzić całkowicie.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego