Polecam pyszne bułeczki na świąteczne śniadanie. Można je upiec w sobotę wieczorem, ale ranne ptaszki mogą w sobotę przygotować ciasto i przechować przykryte folią w lodówce . Rano uformować precelki i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś półtorej godziny. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i po 20 minutach podziwiać zachwyt w oczach rodzinki
Składniki na 10 gniazdek:
- 250 ml mleka, letniego
- 50 g roztopionego masła,
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki suchych drożdży (12g)
- 1 jajko do posmarowania gniazdek ( roztrzepujemy z łyżka mleka)
- 10 jajek ugotowanych na twardo ( u mnie były zwykłe, ale na święta będą oczywiście ufarbowane w łupinach cebuli)
Wykonanie :
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami , dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule.
- Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 50 cm. Złożyć go na pół i uformować gniazdko ( precelek).
- W sam środek wianuszka włożyć ufarbowane jajko.
- Pozostawić przykryte do podwojenia objętości – na ok. 40 minut.
- Wyrośnięte gniazdka posmarować przygotowanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 180ºC około 20 minut,( do zezłocenia.)
- Studzić na kratce.