Do wykonania tej babki wystarczą zaledwie dwie miski , garnuszek do rozpuszczania składników , widelec i łyżka. Nie potrzebne jest tu ubijanie, ucieranie, wyrabianie… Wystarczy,że składniki się połączą, wszystko przełożymy do formy i gotowe. Czekanie umili nam wspaniały zapach bananów i cynamonu. Musicie wypróbować!
Dodam,że babka jest wilgotna, aromatyczna i p y sz n a . Pięknie rośni, gdyby jednak zbyt szybko „złapało” jej wierzch należy przeciąć skórkę nożem, rozchylając nieco. W ten sposób umożliwimy wydostanie się płynnego jeszcze ciasta na wierzch, a tym samym lepsze wyrośnięcie .
Składniki :
- 60 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
- 1 płaska łyżka kakao
- 60 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 dojrzałe banany ( a najlepiej przejrzałe)
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Wykonanie:
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia
- Połamaną czekoladę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
- Mąkę ,sodę, cynamon i sól wymieszać .
- Banany rozgnieść widelcem lub blenderem na miazgę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
- W drugiej misce wymieszać jogurt i jajka.
- Do masy jajecznej dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
- Około 1/3 ciasta bananowego odłożyć , wymieszać z roztopioną czekoladą i kakao.
- Ciasto bez kakao przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12 wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto
- Piec w temperaturze 180ºC około 60-65 minut.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą