Na początek sezonu śliwkowego mam dla Was drożdżówkę z kremem grysikowym. Jak dla mnie -pycha . Oprócz smaku ma jeszcze tę zaletę, że jeden kawałek może stanowić pełnowartościowe śniadanie.
Znajdziemy w nim przecież i owoce, i mleko, i kaszkę mannę, i jajka…
Jednym słowem warto się trochę potrudzić i…..wypróbować .
Składniki ciasta:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- 200 ml ciepłego mleka
- 80 g masła
Składniki kremu grysikowego:
- 700 ml mleka
- 160 g kaszy manny błyskawicznej
- ½ szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 6 żółtek
- 6 białek
dodatkowo:
- ok. 1 kg śliwek
- 6 łyżek bułki tartej
- cukier puder do posypania
Wykonanie ciasta:
- Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru i 4 łyżki ciepłego mleka.
- Składniki delikatnie mieszamy. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia zaczynu.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe mleko, cukier, płynne masło i jajko. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę.
- Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wykonanie kremu grysikowego:
- Odlewamy szklankę mleka i mieszamy z kaszką
- Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodajemy kaszkę, stale mieszając i przez 5 minut od chwili zagotowania trzymamy na małym ogniu (stale mieszamy).
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka i szybko,energicznie mieszamy
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do przestudzonego kremu grysikowego dodajemy drobniutko posiekaną skórkę pomarańczową, ubitą na sztywną pianę z białek i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym 28×40 ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ( 20 – 30 minut).
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
- Wyrośnięte ciasto posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy delikatnie krem grysikowy kupkami, a następnie równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.
- Na kremie rozkładamy połówki śliwek rozcięciem do góry
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 50 minut.
- Sprawdzamy patyczkiem, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach pozostawiamy ok. 5 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !