Proponuję dziś pyszną przekąskę-fetę w oliwie z ziołami.
Najlepiej smakuje z ciabattą lub domowym chlebkiem. Wspaniała jest zarówno sama feta jak i oliwa, która nabrała pysznego smaku i aromatu.
Mmmm pycha 🙂 Musicie to wypróbować 🙂
Składniki:
- 250g sera feta
- 1-2 czerwone papryczki pepperoni
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 250 ml oliwy z oliwek (lub ilość potrzebna do zalania sera w słoiku)
wykonanie:
- Ser pokroić w kostkę.
- Papryczkę obrać i pokroić w małe słupki.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Rozmaryn umyć, osuszyć, poodrywać igiełki i posiekać.
- W słoiku o pojemności ok. 500 ml układać warstwami: ser, czosnek, papryka, rozmaryn, aż do wyczerpania składników.
- Górę posypać ziołami prowansalskimi a całość zalać oliwą.
- Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na kilka dni
Smacznego 🙂