składniki:
- 1 kg pałeczek z kurczaka*
 - 2 szklanki ryżu
 - 2 cebule
 
marynata :
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
 - 2 łyżki oleju
 - ulubione przyprawy (tymianek, bazylia, papryka ostra, estragon, sól, pieprz)
 
sos:
- 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
 - 5 szklanek wody
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 2 łyżki vegety
 - 2łyżeczki papryki ostrej (wychodzi dosyć ostro, można zmniejszyć lub zastąpić łagodną)
 - 1/4p masła (ok. 5 dag )
 - 2 łyżeczki cukru
 - 6 łyżeczek keczupu
 
wykonanie:
- Pałeczki umyć i osuszyć, umieścić w naczyniu.
 - Składniki na marynatę wymieszać, natrzeć pałeczki.
 - Odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na noc).
 - Wszystkie składniki na sos umieścić w garnku i zagotować.
 - Surowy ryż wysypać na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
 - Na wierzchu ułożyć plastry cebuli i mięso.
 - Zalać gorącym sosem.
 - Piec ok. 90min w piekarniku nagrzanym do 180ºC
 - Podawać z ulubioną surówką.
 
*pałeczki można zastąpić skrzydełkami lub udkami-co kto woli 🙂



