Sezon rabarbarowo-truskawkowy rozkwita. Warto wykorzystać go w pełni, gdyż te owoce są bardzo aromatyczne, a wypieki z nimi kuszą swoim zapachem i smakiem.
Drożdżówka, którą dziś proponuję to połączenie słodyczy rozpływającego się w ustach ciasta, kwaskowatości rabarbaru urozmaiconego kilkoma truskawkami oraz maślanego smaku chrupiącej kruszonki…. Czy to może nie smakować? Musicie sprawdzić sami!
ciasto drożdżowe:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 25 gramów drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
70 dag rabarbaru (można pomieszać z truskawkami)
5 łyżek cukru
pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szklanki oleju (np. słonecznikowego)
- szczypta soli
- 2 paczki budyniu waniliowego ( po 40g) bez cukru
kruszonka:
- 100 gramów miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Jeżeli używamy robota kuchennego wszystkie składniki ciasta drożdżowego (powinny mieć temperaturę pokojową) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy przy użyciu haka do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gdyby bardzo się kleiło można dodać 2-3 łyżki mąki.
Jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie najpierw należy wykonać zaczyn (drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut ,aż urosną). Mąkę przesiewamy, łączymy z pozostałym cukrem, solą, rozpuszczonym masłem oraz z żółtkami. Wyrabiamy, dolewając wyrośnięty zaczyn, elastyczne ciasto ewentualnie podsypując nieco mąką.
Formę o wymiarach 25×40 cm smarujemy masłem, wylepiamy jej dno, formując mały ,ok.1cm brzeg. Blaszkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe, ok 1 cm kawałki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na czas wyrastania ciasta.
Wykonujemy kruszonkę wsypując do miski mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz masło i łącząc wszystko palcami w większe i mniejsze grudki. Gotową odstawiamy do lodówki .
Na wyrośnięte ciasto rozkładamy odsączony z soku rabarbar (ew. truskawki)
Wykonujemy piankę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru Następnie dosypujemy przesiany proszek budyniowy i miksujemy zmniejszając obroty tylko do połączenia składników (uważamy aby piana nam nie opadła!) Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów bardzo delikatnie miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji. Gotową wykładamy na owoce.
Posypujemy kruszonką
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut,aż kruszonka ładnie się zazłoci. Gdyby jednak nastąpiło to zbyt wcześnie ciasto należy przykryć w piekarniku folią aluminiową.